Innoboksi

Tervetuloa Verken Innoboksin pariin!

Innoboksin logo

Lue tämä ennen kuin aloitat

Tämän sivusto sisältää kuvia, videoita ja tekstiä sekä linkkejä ulkopuolisiin palveluihin, eivätkä ne ole kaikilta osin saavutettavia. Saavutettava versio materiaalista on tulossa piakkoin Verken sivuille.

Innoboksiin kuuluu erilaisia harjoitustehtäviä. Joidenkin tehtävien suorittaminen vaatii siirtymistä ulkoiseen palveluun. Tehtävät on rakennettu pääsääntöisesti Miro.com -alustalle. Miron käyttäminen on maksutonta, mutta se vaatii rekisteröitymisen.

Kun tekstissä viitataan tehtäviin 1, 2, 3 jne., niin sillä tarkoitetaan Miron Innoboksi-taulua ja siellä olevia numeroituja tehtäviä. Joissakin kohdissa viitataan erikseen Mirosta löytyviin harjoituksiin, esimerkiksi WOW, jana tai arviointitaulukko.

Voit vaihtoehtoisesti tehdä tehtävät perinteisesti paperia, kynää ja post-it-lappuja käyttäen. Kaikki tehtäväpohjat ovat ladattavissa myös pdf-muodossa sivuston alalaidasta.

Tee tämä ennen kuin aloitat

  • Rekisteröidy palveluun www.miro.com.
  • Tee itsellesi kopio taulusta. Kopion saat tehtyä painamalla taulun nimeä ruudun vasemmasta yläreunasta.
  • Kopioimasi taulu jää sinun omaan käyttöösi, eikä sen sisältöä näe kukaan muu.

Innoboksin tehtävät ja harjoitukset Mirossa: https://miro.com/app/board/uXjVOrpX9fU=/

    Innoboksi

    Verkkoversio pohjautuu Verken fyysiseen Innoboksiin, joka on tilattavissa Verken sivuilta. Olemme hieman muokanneet sisältöjä, jotta ne toimivat paremmin verkossa. Tekstin ja harjoitteiden tueksi on luotu videoita, jotka johdattelevat Innoboksi-työskentelyyn.

    Mistä kaikki sai alkunsa?

    Idea Verken Innoboksista syntyi seminaarissa, jossa Adobe Inc. oli esittelemässä heidän omaa innovaatioboksiaan, nimeltään Kickbox. Se ei kuitenkaan ollut suoraan sovellettavissa suomalaiseen nuorisotyöhön, joten päätimme kehittää oman. Toivomme, että tämä Innoboksi löytää tiensä mahdollisimman monen nuorten parissa työskentelevän työvälineeksi. Innoboksin avulla on mahdollista kehittää uusia asioita tai parantaa vanhoja. Tartu siis rohkeasti haasteeseen, lähde luomaan jotain uutta ja ehkä jotain ihmeellistä. Kuulisimme myös erittäin mielellään, millaisiin tuloksiin tämä Innoboksi on sinut tai organisaatiosi johdatellut.

    Kokonaisuus 1

    Tervetuloa kehittämään uutta Verken Innoboksin kanssa. Innoboksi on tehty digitaalisen nuorisotyön kehittämistä varten ja sen voi ottaa käyttöön itsekseen, ryhmän tai vaikkapa koko työyhteisön kanssa.

    Innoboksin tarkoituksena on tukea ja olla apuna, kun ilmenee tarvetta kehittää omaa toimintaa ja luoda jotain uutta. Materiaalia voi hyödyntää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

    • haluat uudistaa kerho-, leiri- tai pienryhmätoimintaa
    • haluat luoda uusia toimintamalleja digitaalisten pelien hyödyntämiseen
    • haluat uudistaa työyhteisön sisäistä viestintää
    • haluat uudistaa asiakasviestintää
    • haluat kehittää nuorille suunnattua toimintaa
    • haluat varautua tulevaan digitaaliseen kehitykseen
    • haluat tehdä maailmalle hyvää
    • haluat saada uusia ideoita strategiatyöskentelyn pohjaksi.

    Tällä sivustolla on tehtäviä, joiden avulla on mahdollista kehittää uusia toimintatapoja, menetelmiä tai palveluita nuorisotyön tarpeisiin. Koska kyseessä on Verken materiaali, ideat suuntautuvat pääsääntöisesti digitaalisuuteen tai siihen liittyviin asioihin.

    Prosessin esittely

    Innoboksin tarkoituksena on auttaa sinua kartoittamaan ja löytämään haaste, jota haluat lähteä ratkomaan. Tuota haastetta tarkastellaan useammasta näkökulmasta ja prosessin edetessä se saattaa jopa muuttua. Lopputuloksesta muodostuu kuitenkin valmis konsepti.

    Innoboksin harjoituksia ja työskentelyä voi tehdä yksin tai ryhmässä. Tämä verkkoversio on luotu pääsääntöisesti itsenäiseen työskentelyyn soveltuvaksi.

    Innoboksin työstöön tarvitset aikaa yhdestä päivästä useampaan päivään. Innoboksia ei ole tarkoitettu suoritettavaksi yhteen putkeen, vaan tehtävien välillä on hyvä pitää taukoja, jotta ideat ja ajatukset voivat kypsyä. Lisäksi joissakin tehtävissä voit tarvita ulkopuolista apua, jolloin niiden suorittamiseen menee luonnollisesti enemmän aikaa.

    Ohjeita

    Innoboksi-työskentelyn ajaksi on hyvä laittaa puhelin ja sähköposti äänettömälle. Työskentely Innoboksin parissa vaatii luovuutta, joten pyri keskittymään vain tähän asiaan.

    Varaa työskentelyn tueksi seuraavat tarvikkeet:

    • Suttupaperia
    • Syötävää ja juotavaa
    • Luovaa mieltä ja kiireetöntä aikaa

    Strategia ja ohjeet

    Tehtävissä mainittujen asiakirjojen nimitykset voivat vaihdella organisaatioittain. Tarkoituksena on löytää ja tutustua mahdollisimman laajasti omaa työtä ja toimialaa ohjaaviin asiakirjoihin.

    • Tutustu oman yksikkösi (nuorisotoimi tms.) toimintasuunnitelmaan, strategiaan tai muihin vastaaviin asiakirjoihin.
    • Tutustu koko organisaatiosi strategiaan tai muihin toimintaanne alueellisesti tai valtakunnallisesti keskeisesti ohjaaviin tai vaikuttaviin asiakirjoihin.

    Tehtävä 1

    • Poimi ylätason strategiasta yksi asia, jota pidät tärkeänä ja mihin sinun mielestäsi tulisi omassa työssäsi suunnata tai panostaa enemmän. Tässä kohtaa kannattaa miettiä sellaista asiaa, joka on omassa työssäsi jäänyt vähemmälle huomiolle. Kirjaa huomiosi Miroon (tehtävät/tehtävä 1).
    • Tarkastele teidän omaa toimintasuunnitelmaa / strategiaa tai muuta ohjaavaa asiakirjaa. Poimi sieltä kaksi asiaa, joihin sinun mielestäsi pitäisi panostaa enemmän. Kirjoita nämä havainnot itsellesi muistiin.
    • Huom. Näihin vastauksiin tullaan palaamaan vielä myöhemmin työskentelyn edetessä.

    Muuttuva maailma

    Maailma muuttuu vauhdilla ja tämä muutos koskettaa nuoria tavoilla, joita emme osaa vielä edes arvailla. Jotta voimme tarjota vastaisuudessakin mielekkäitä ja toimivia palveluita nuorille, tulee nuorisotyön pysyä mukana kehityksessä. Yksi tapa hahmottaa muuttuvaa maailmaa on tarkastella sitä esimerkiksi Sitran megatrendien kautta. Tulevaisuutta pohtiessa on pystyttävä hahmottamaan suuria kokonaisuuksia ja mietittävä, miten ne vaikuttavat vaikkapa nuorisotyöhön. Sitran megatrendit tarkastelevat maailmaa muun muassa työn ja toimeentulon, demokratian ja osallisuuden sekä kasvun ja edistyksen näkökulmasta. Tutustu seuraavaksi Sitran megatrendeihin ja vastaa kolmeen allaolevaan kysymykseen.

    Tehtävä 2

    Kirjaa vastauksesi Miroon (tehtävät/tehtävä 2).

    • Mikä on sinun mielestäsi merkittävin megatrendi?
    • Miten ajattelet sen vaikuttavan nuoriin?
    • Miten ajattelet sen vaikuttavan omaan työhösi?

    Teknologinen kehitys

    Verken Innoboksissa pääpaino on digitalisaatiota tai teknologiaa hyödyntävien uusien innovaatioiden kehittämisessä. Idean ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla teknologinen, tärkeintä on, että se auttaa nuorisotyön tavoitteiden toteuttamisessa. Innoboksin myöhemmissä harjoituksissa tullaan tarkastelemaan, miltä idea näyttää täysin digitaalisena tai sellaisena ideana, josta on karsittu kaikki digitaalisuus pois.

    On hyvä olla tietoinen myös siitä, mitä nuorisotyön ulkopuolella tapahtuu. Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja maailmalla julkaistaan päivittäin uusia sovelluksia, tekniikoita ja palveluita, jotka vaikuttavat monien ihmisten arkipäivään.

    Tutustu teknologiauutisiin ja muihin vastaaviin lähteisiin. Keskity lukemaan uutisia uusista innovaatioista, keksinnöistä ja palveluista. Selvitä, mitä tehdään Suomen ulkopuolella.

    Tehtävä 3

    Kirjaa vastauksesi Miroon (tehtävät/tehtävä 3).

    • Listaa viisi omasta mielestäsi mielenkiintoista havaintoa. Ne voivat olla sovelluksia, teknologioita tai muuten aiheeseen liittyvää asiaa.
    • Valitse yksi merkittävä teknologinen muutos ja mieti, miten se vaikuttaa omaan työhösi tulevaisuudessa.
    • Pohdi lyhyesti, millaista digitaalista osaamista nuori tulee tarvitsemaan viiden vuoden päästä.
    • Kirjaa kaikki vastauksesi talteen.

    Mihin lämmittelyharjoituksia tarvitaan?

    Seuraavien harjoitusten tarkoituksena on lämmitellä mieltä ja aivoja. Mikäli ideointi aloitetaan ilman lämmittelyä, on vaarana, että syntyvät ideat ovat liian tuttuja ja tylsiä. Parhaat ideat saattavat nimittäin joskus syntyä aivan pähkähulluista ajatuksista, joita muokkaamalla saadaankin täydellinen tuote.

    Luovaan mielentilaan pääsemiseksi jollekin sopii musiikki, toinen voi tarvita inspiraatioon jotain muuta kulttuurimuotoa tai joku herättelee luovuuttaan luonnossa kävelemällä.

    Olemme koonneet harjoitteita, joiden avulla on tarkoitus verrytellä ajattelua. Sinun kannattaa suhtautua kaikkiin tässä paketissa oleviin harjoituksiin avoimin mielin. Harjoitusten tarkoituksena on johdattaa sinut ulos perinteisestä ja totutusta ajattelusta, kohti luovaa mielentilaa.

    Tee alla olevista harjoituksista 2–4 harjoitetta.

    Uudet käyttötarkoitukset

    Henkilömäärä: Yksin tai ryhmässä
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 4)
    Aika: 5 min
    Kuvaus: Tarkoituksena on keksiä uusia käyttötarkoituksia tutuille esineille.
    Tehtävä 4: Kirjoita mahdollisimman nopeasti 20 uutta käyttötarkoitusta paperiselle kirjalle.

    Maailmanrauha

    Henkilömäärä: Yksin tai ryhmässä
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 5)
    Aika: 10 min
    Kuvaus: Tarkoituksena on miettiä, miten erilaisilla esineillä voidaan saavuttaa maailmanrauha.
    Tehtävä 5: Katsele hetki ympärillesi. Mitä esineitä lähettyvilläsi on?

    • Poimi niistä kolme ja mieti miten kyseisillä esineillä voidaan ratkaista maailmanrauha.
    • Kirjoita esineen nimi ja lyhyt kuvaus siitä, miten sillä tuodaan rauha maailmaan.

    Piirros

    Henkilömäärä: Yksin
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 6)
    Aika: 20 min
    Kuvaus: Tarkoituksena on oppia jokin uusi taito nopeasti.
    Tehtävä 6: Avaa Youtube ja laita hakusanaksi “Learn to draw a cat”. Valitse jokin ensimmäiseksi esille tulevista videoista, joiden kesto on alle 5 minuuttia. Seuraa videon ohjeita ja yritä selvitä työstä alle 20 minuutissa. Piirrä vielä lopuksi viimeisin versio kissasta. Näin olet oppinut piirtämään kissan.

    Unelmakartta

    Henkilömäärä: Yksin
    Tarvikkeet: Fläppipaperi tai jokin muu iso paperi, tusseja, vanhoja lehtiä, liimaa, sakset. Voit tehdä harjoituksen myös Miroon (tehtävät/tehtävä 7)
    Aika: 30 min
    Kuvaus: Harjoituksessa rakennetaan unelmakartta täydellisestä maailmasta. Harjoituksen tarkoituksena on visioida.
    Tehtävä 7: Harjoituksen voi tehdä joko täysin paperilla tai vaihtoehtoisesti siinä voidaan hyödyntää Miroa. Mikäli teet harjoituksen paperilla, pyri löytämään mahdollisimman paljon kuvia sisältäviä lehtiä tms. Varaa lähellesi myös sakset, liimaa ja kartonkia tai jokin muu iso paperi. Tarkoituksena on leikata ja liimata tai piirtää kartongille asioita, jotka kuvastavat täydellistä maailmaa.

    Dinosaurus

    Henkilömäärä: Yksin
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 8)
    Aika: 10 min
    Kuvaus: Harjoituksen tarkoituksena on miettiä oman mielipiteen muodostumista.
    Tehtävä 8: Mieti, mitä sinulle tulee mieleen dinosauruksista. Kirjoita Miron ristikkoon, mitä ajattelet dinosauruksista, mitä haluaisit sanoa niille, mitä tunnet niitä kohtaan ja mitä tekisit dinosauruksen kanssa.

    Lennokki

    Henkilömäärä: Ryhmä
    Tarvikkeet: A4 -paperiarkkeja (yhtä monta kuin on ryhmiä)
    Aika: 10 min
    Kuvaus: Harjoituksen tarkoituksena on yhdessä tekemällä tutustua ryhmän jäsenten tapoihin toimia rakentamalla paperilennokki.
    Tehtävä 9: Tehkää ryhmän yhteinen paperilennokki. Ryhmän jokainen jäsen saa käyttää vain itselleen heikompaa kättä (oikeakätinen siis vasenta tai toisinpäin). Lennokin valmistamiseen on aikaa viisi minuuttia. Kun aika on kulunut ja lennokit valmiita, asetutaan viivalle ja heitetään vuoronperään edelleen heikommalla kädellä. Pisimmälle lentävän lennokin tehneet voittavat.

    iPad

    Henkilömäärä: Ryhmä
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 10)
    Aika: 5 + 5 min
    Kuvaus: Harjoituksessa herätellään luovuutta.
    Tehtävä 10: Tehtävänä on keksiä erilaisia käyttötarkoituksia kuvaruuduttomalle Ipadille. Mihin teidän ryhmä käyttäisi Ipadia, jossa näyttö ei toimi lainkaan. Kirjatkaa mahdollisimman monta ideaa tehtävävihkoon ja valmistautukaa esittämään niistä paras muille ajan päätyttyä.

    Yhdistely

    Henkilömäärä: Ryhmä
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 11)
    Aika: 5 + 5 min
    Kuvaus: Harjoituksessa herätellään luovuutta. Harjoituksessa tehtävänä on yhdistää kaksi toisistaan poikkeavaa esinettä ja keksiä yhdistelmälle mahdollisimman paljon uusia käyttötarkoituksia. Lopuksi valitaan molemmista esinepareista paras idea.
    Tehtävä 11: Harjoitus suoritetaan pareittain tai pienissä ryhmissä. Valmistautukaa esittelemään parhaat ideat muille ryhmille ajan päättymisen jälkeen. Aikaa tehtävän tekemiseen on viisi minuuttia.

    Jotain uutta

    Henkilömäärä: Yksin tai ryhmä
    Tarvikkeet: Miro (tehtävät/tehtävä 12)
    Kuvaus: Harjoituksessa luodaan uusia palveluita yhdistelemällä mieleen tulevia asioita.
    Tehtävä 12: Tehtävänä on kirjoittaa Miroon kustakin teemasta niin monta asiaa kuin tulee mieleen ja laittaa laput oikeisiin ruudukoihin.

    • Ihminen-kohtaan laitettaviin lappuihin kirjoitetaan ihmisen tarpeisiin liittyviä asioita (nukkuminen, läheisyys, liikunta, ravinto tms).
    • Teknologia-kohtaan laitettaviin lappuihin kirjoitetaan teknologiaan liittyviä asioita (tietokone, verkkosivu, chat, konsoli, tms).
    • Yhteiskunta-kohtaan laitettaviin lappuihin kirjoitetaan yhteiskuntaan liittyviä asioita (pankki, koulu, uimahalli, raha tms).

    Kun olet sijoitellut laput, poimi sattumanvaraisesti jokaisesta kohdasta (ihminen, teknologia, yhteiskunta) yksi post-it-lappu ja laita ne peräkkäin yhdistelmä-kohtaan. Keksi tämän jälkeen sanojen perusteella jokin uusi palvelu tai innovaatio.

    Ongelmien ja ideoiden kartoitus

    Parhaat ideat eivät välttämättä ole suuria innovaatioita, vaan vanhojen jo keksittyjen asioiden tekemistä toisin. Innovoinnissa on tärkeää nähdä asioita uudelta kantilta ja olla valmis tarkastelemaan ennakkoluulottomasti vanhoja ideoita ja toimintatapoja. Seuraavissa harjoituksissa pyritään miettimään, miten me voisimme tehdä asiat toisin tai miten voimme löytää jonkun uuden näkökulman vanhaan asiaan.

    Yksikään harjoitus ei tule välttämättä yksinään synnyttämään täydellistä ideaa, vaan niiden tarkoituksena on ohjata omaa ajatteluasi eteenpäin. Kokonaisuudessa yksi pohdittiin oman organisaation ja ylemmän tason tavoitteita. Palaa hetkeksi omiin pohdintoihisi Mirossa (tehtävät 1–3) ja palauta niiden pääkohdat mieleesi. Seuraavassa vaiheessa mietitään myös, millaisiin ongelmiin tai haasteisiin törmätään nuorisotyössä. Tarkoituksena on löytää asioita, jotka eivät toimi ja miettiä niille ratkaisuja. Lisäksi pohditaan, mitä haasteita nuorilla on elämässään. Molemmissa tapauksissa ongelmat voivat olla suuria tai pieniä.

    Hyvät ideat syntyvät usein halusta ratkaista jokin ongelma. Ongelmien pohtiminen on käänteistä innovointia. Ideoita ja innovaatioita ei tarvitse lähteä synnyttämään tyhjästä. Kun asioita lähestytään ongelmien ratkaisun kautta, on osa innovoinnista jo tehty. Ongelma kertoo päämäärän johon pyritään ja innovointi luo ratkaisun (polun) tuohon tavoitteeseen.

    Pysähdytään hetkeksi pohtimaan omia ajatuksia ja tunteita. Lämmittelyharjoitukset ovat toivottavasti saaneet sinut luovaan mielentilaan. Luovuudesta ei kuitenkaan ole apua, ellei ole motivaatiota innovoida ja kehittää jotain uutta. Seuraavassa tehtävässä pääset kirjaamaan ylös omia ajatuksiasi.

    Tehtävä 13

    Kirjaa vastauksesi Miroon (tehtävät/tehtävä 13).

    • Kirjaa lyhyesti, miksi sinulle on tärkeä saada aikaiseksi muutosta ja mikä motivoi sinua innovoimaan tämän Innoboksin kanssa?
    • Kirjaa myös ylös omat tavoitteesi innovoinnin suhteen?

    Ongelmien kartoitus nuoren näkökulmasta

    Tämän harjoituksen tehtävänä on listata mahdollisimman paljon ongelmia, joita nuoret kohtaavat, ongelmia jotka liittyvät nuoruuteen, nuorena olemiseen tai nuorten elämään tavalla tai toisella. Kun ongelmia tarkastellaan nuoren näkökulmasta, ne voivat liittyä oikeastaan mihin tahansa asiaan hänen elämässään. Pieniä ja isompia ongelmia alkaa löytyä yllättävän nopeasti, kun hieman katselee ympärilleen. Tässä yhteydessä ei kannata miettiä ongelman suuruutta, sillä kaikki ongelmat ovat vielä tässä vaiheessa samalla viivalla.

    Kannattaa aloittaa helpoista asioista, jotka tulevat ensimmäisinä mieleen. Kirjaa siis ylös mahdollisimman paljon nuoriin, nuoruuteen tai nuorten elämään liittyviä ongelmia. Tärkeää on, että ongelmat ovat ensisijaisesti nuoriin liittyviä, ei nuorisotyöhön.

    Tehtävä 14

    • Listaa Miroon (tehtävät/tehtävä 14) mahdollisimman paljon nuorten ongelmia tai nuoriin liittyviä ongelmia.
    • Aikaa 20 minuuttia.

    Ongelmien kartoitus nuorisotyön näkökulmasta

    Edellisessä harjoituksessa pohdittiin ongelmia nuoren näkökulmasta, nyt niitä tarkastellaan nuorisotyön näkökulmasta. Ongelmia kannattaa tarkastella laajasti nuorisotyön eri näkökulmista.

    Harjoituksessa ongelmilla tarkoitetaan asioita, jotka voisi tehdä paremmin, tai asioita joihin ei tällä hetkellä kiinnitetä riittävästi huomiota. Ongelmat voivat liittyä vaikka nuorten kohtaamiseen, johonkin käytännön toimintaan liittyvään asiaan tai mihin tahansa nuorisotyölliseen asiaan.

    Mieti esimerkiksi tavallista työviikkoasi: Mitä haasteita tai ongelmia kohtaat? Pieniä ja isompia ongelmia alkaa löytyä yllättävän nopeasti, kun hieman katselee ympärilleen (emme vättämättä tarkoita ympärilläsi mahdollisesti istuvia kollegoita). Vielä ei kannata miettiä ongelmien suuruutta, sillä kaikki ongelmat ovat tässä vaiheessa samalla viivalla.

    Tehtävä 15

    • Listaa Miroon (tehtävät/tehtävä 15) mahdollisimman paljon nuorisotyöhön liittyviä ongelmia. Ongelmien kannattaa olla mahdollisimman konkreettisia.
    • Aikaa 20 minuuttia.

    Ongelmanratkaisu nuoren näkökulmasta

    Nyt on aika käydä läpi kaikki nuorten näkökulmasta listatut ongelmat ja alkaa pohtia, mitä me voisimme niille tehdä. Mikä on paras keino ratkaista kyseinen ongelma? Valitse kolme nuoriin liittyvää ongelmaa ja mieti niihin ratkaisuja.

    Tehtävä 16

    Kirjaa vastauksesi Miroon (tehtävät/tehtävä 16).

    • Valitse kolme ongelmaa ja keksi niihin ratkaisut.
    • Kirjoita ongelmat ja ratkaisut Miroon.

    Ongelmanratkaisu nuorisotyön näkökulmasta

    Seuraavaksi on aika käydä läpi kaikki nuorisotyön näkökulmasta listatut ongelmat ja alkaa pohtia, mitä me voisimme niille tehdä. Mikä on paras keino ratkaista kyseinen ongelma? Valitse kolme nuorisotyöhön liittyvää ongelmaa ja mieti niihin ratkaisuja.

    Tehtävä 17

    Kirjaa vastauksesi Miroon (tehtävät/tehtävä 17).

    • Valitse kolme ongelmaa ja keksi niihin ratkaisut.
    • Kirjoita ongelmat ja ratkaisut Miroon.

    Ongelmanratkaisun valinta

    Tässä kohdassa päästään jakamaan ideoita muiden kanssa. Pidetään hissipuheita, arvioidaan ehdotuksia, pisteytetään ja valitaan jatkokehitykseen menevät ideat. On tärkeä suhtautua avoimesti ideoihin ja olla valmis myös luopumaan omastaan ja kehittämään muiden ideoita omalla osaamisellaan.

    Lue tämä, jos innovoit yksin

    Innoboksin tässä vaiheessa tavoitteena on rajata ideoita.

    Olet tähän mennessä luultavasti pähkäillyt ideoitasi hyvinkin pitkälle yksin. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä kuulla muiden mielipiteitä ja ajatuksia. Mikäli sinulla on 10 hyvää ideaa, ei niitä kaikkia kannata lähteä esittelemään työkavereille, sillä he saattavat turhautua tai kyllästyä.

    Valitse omista ideoistasi 2–3 parasta. Valmistele ja harjoittele niistä lyhyt ja ytimekäs esitys, korkeintaan 90 sekuntia per idea. Vinkkejä hissipuheen tekoon löytyy tämän materiaalin lopusta. Kirjoita hissipuheet Miroon (tehtävät/tehtävä 18).

    Hissipuhetta valmistellessasi ota huomioon seuraavia asioita:

    • Mikä on se ongelma tai haaste, johon tarjoat ratkaisua?
    • Keitä ongelma koskee?
    • Mikä on ratkaisu?
    • Mitä hyötyä ratkaisusta on niille, joita esitetty ongelma koskee?

    Valmisteltuasi hissipuheet käy esittelemässä ne esimerkiksi työkavereillesi taikka joillekin yksittäisille henkilöille tai mahdolliselle idean kohderyhmään kuuluvalle.

    Mikäli sinulla on useita ideoita, ohjeista kuulija(t) käyttämään arviointitaulukkoa ja pyydä heitä pisteyttämään ideasi. Laske, mikä ideoistasi sai eniten pisteitä.

    Arviointitaulukko on tarkoitettu useamman idean vertailemiseen ja paremmunjärjestyksen asettamiseen.

    Arviointitaulukko löytyy Mirosta.

    Kirjoita lopuksi valitsemasi idea Miroon (tehtävät/tehtävä 19).

    Lue tämä, jos innovoitte ryhmässä

    Teillä saattaa olla ryhmässä useita ideoita, jotka kaikki vaikuttavat hyviltä ja toteuttamiskelpoisilta. Nyt tarkoituksena on löytää yksi idea, jota lähdetään yhdessä työstämään eteenpäin.

    Osa innovointiprosessia on kyky kertoa omasta ideasta lyhyesti ja myyvästi muille. Seuraavan harjoituksen tarkoituksena on opetella laatimaan lyhyt ja ytimekäs hissipuhe. Hyvä hissipuhe saa kuulijan kiinnostumaan ja innostumaan sekä haluamaan lisätietoa projektistanne. Älkää kuitenkaan ahtako liikaa tietoa puheeseen, vaan tiivistäkää, sillä hissipuheen tarkoituksena on herättää kuulijassa kiinnostusta, ei nujertaa häntä tiedon määrällä. Vinkkejä hissipuheen tekoon löytyy täältä.

    Hissipuhe saa kestää korkeintaan 90 sekuntia ja sen aikana tulisi tulla ilmi kaikki tarpeellinen tieto ideasta. Kirjatkaa hissipuhe Miroon (tehtävät/tehtävä 18). Voitte käyttää apuna seuraavia kysymyksiä.

    • Mikä on se ongelma tai haaste, johon ratkaisua tarjotaan?
    • Keitä ongelma koskee?
    • Mikä on ratkaisu?
    • Mitä hyötyä ratkaisusta on niille, joita esitetty ongelma koskee?

    Arvioikaa lopuksi esimerkiksi arviointitaulukon avulla, mikä ideoista on paras. Arviointitaulukko löytyy Mirosta.

    Kirjatkaa lopuksi valitsemanne idea Miroon (tehtävät/tehtävä 19).

    Idean muokkaaminen

    Olet päässyt jo varsin pitkälle innovaatiossa, mutta vielä ei ole valmista. Ideakin sinulla on syntynyt, mutta se ei riitä. Ideaa on vielä tarkasteltava uudelleen ja mietittävä, voisiko asian tehdä sittenkin jollain toisella tavalla. Ensimmäiseksi mieleen tullut idea ei välttämättä ole se kaikkein paras, mutta tämä selviää seuraavien harjoitteiden aikana. Jälleen muistutus siitä, että ole avoin, älä lukkiudu tai rakastu liikaa ensimmäiseen ideaasi.

    Seuraavaksi edessä on viisi harjoitusta, joiden avulla tarkastellaan ideaa uudestaan. Näiden harjoitusten aikana alkuperäinen idea saattaa muuttua täysin, mikä kuuluu innovointiprosessiin.

    Tehdessäsi seuraavia harjoituksia kyseenalaista ideasi useaan otteeseen eri näkökannoista.

    Liittyvät ideat

    Kirjoita ideasi keskellä olevaan neliöön. Kirjoita tämän jälkeen ympärillä oleviin ympyröihin ideaasi jollain tavalla liittyviä muita ideoita. Ne voivat olla asioita, joita tulee mieleen esimerkiksi tietystä ideaasi liittyvästä sanasta tai mitä tahansa mieleen juolahtavaa, joka liittyy tavalla tai toisella alkuperäiseen ideaan. Pelkkä yksi lausekin riittää. Kun olet saanut kaikki ympyrät täytettyä, valitse ympyröistä yksi ja kirjoita se uuden tehtäväpaperin keskelle ja etene samalla tavalla. Jatka niin pitkään, kun sinulla riittää ideoita.

    Tarkastele lopuksi, onko joku uusista ideoista parempi kuin alkuperäinen tai tuoko joku ideoista jotain uutta alkuperäiseen ideaan.

    Aika: 20-40 min

    Resurssiharjoitus

    Tässä tehtävässä mietitään, miten idea muuttuisi, jos siitä poistettaisiin jokin konkreettinen resurssi. Tehtäväsi on ensiksi listata, mitä kaikkia resursseja ideaan liittyy, ja sen jälkeen pohtia, kuinka merkittäviä ne ovat ideasi kannalta. Resursseilla tarkoitetaan ideaan liittyviä konkreettisia asioita (työaika, työvälineet, ihmiset, raha tai joku muu vastaava seikka).

    Jos ideasi on esimerkiksi vaikka se, että haluat aloittaa kerran viikossa työntekijän ja nuorten väliset konsolipeliturnaukset nuorisotilalla. Tuossa ideassa resursseja voivat olla muun muassa nuori, työntekijä, konsoli, ohjain, nuorisotila, sohva, konsolipeli jne. Miten idea muuttuisi, jos siitä poistettaisiin vaikka nuorisotyöntekijä? Millainen idea olisi, jos hänen tilallaan olisi vaikka nuorten isovanhemmat?

    Nyt on sinun vuorosi listata resursseja ja miettiä, miten ideasi muuttuu.

    Tehtävä

    Kirjaa vastauksesi Miroon (tehtävät/tehtävä 20).

    • Listaa konkreettisia resursseja, joita ideaasi liittyy. Valitse listasta kaikkein ratkaisevin resurssi. Mieti, miten ideasi muuttuu, jos tuo resurssi poistetaan.
    • Kirjaa Miroon kolme uutta tapaa toteuttaa ideasi, mikäli tuota keskeistä resurssia ei ole. Voit halutessasi toistaa harjoituksen poistamalla jonkin toisen resurssin.
    • Arvioi, oliko joku näistä uusista versioista parempi kuin alkuperäinen ideasi.

    Vaikutus

    Tässä harjoituksessa mietitään, millainen vaikutus ideallasi on nuoriin, joko paikallisesti tai valtakunnallisesti. Lisäksi pohditaan, miten ideasi vaikuttaa koko nuorisotyöhön. Onko idea toisin sanoen sellainen, joka vaikuttaa suuresti keneen tahansa nuoreen vai onko sillä merkitystä vain teidän oman kohderyhmänne nuoriin? Onko ideasi sellainen, joka voi muuttaa tapaa tehdä nuorisotyötä koko Suomessa, eli onko se monistettavissa? Vai onko se vain teidän oman työyhteisönne tapa toimia?

    Tehtävä

    Kirjaa vastauksesi Miroon (vaikutus).

    • Kirjoita alkuperäinen idea post-it-lapulle.
    • Mietti omaa ideaasi ja sijoita se sopivaan kohtaan ruudukossa.
    • Mieti, miten ideaa pitäisi muuttaa, jos sen laittaisi ihan toiseen kohtaan ruudukossa.
    • Tee kolme uutta versiota ideastasi, niin että nelikentän jokaisessa ruudussa on yksi versio.

    Digitaalista vai ei

    Nyt arvioidaan, mikä on idean suhde teknologiaan. Onko ideassa menty liikaa teknologia edellä tai voisiko siihen lisätä teknologista ulottuvuutta?

    Tehtävä

    Kirjaa vastauksesi Miroon (Jana).

    • Kirjoita oma ideasi post-it-lapulle.
    • Aseta ideasi oikeaan kohtaan janalla sen mukaan, kuinka paljon siihen kytkeytyy teknologiaa.
    • Keksi sen jälkeen kaksi uutta versiota ideastasi. Yritä ideoida sellaisia asioita, jotka ovat janalla mahdollisimman kaukana toisistaan.

    WOW

    Jäljellä on vielä tämä yksi harjoitus, jonka tarkoituksena on tarkastella valitsemaasi ideaa neljältä erilaiselta kantilta.

    Harjoituksessa on tarkoitus kirjoittaa post-it-lapuille, mikä ideassa on blaah eli ns. tylsää, ja mikä ideassa on wow eli suut auki loksauttava asia. Tässä yhteydessä voit vielä keksiä uusia ominaisuuksia. Lisäksi sinun tulee miettiä, mitä ideasta voisi karsia eli luoda siitä ns. karvalakkimalli, versio 0,5. Kirjoita vielä lopuksi, mitä ideaasi tulisi lisätä, jotta sen arvo ja merkitys tuplaantuisi, eli syntyisi versio 2.0.

    Tehtävä

    Kirjaa vastauksesi Miroon (WOW).

    • Ruudun jokaiseen kohtaan tulee kirjoittaa jotain.
    • Pohdi, muuttaako joku näistä lapuista alkuperäistä ideaasi.

    Yhteenveto

    Ideaa on nyt tarkasteltu useammalta eri kantilta ja on vihdoin aika päättää sen lopullinen muoto. Idea, jota lähdit työstämään on saattanut muuttua edellisissä harjoituksissa. Nyt on kuitenkin aika tehdä päätöksiä ja päättää, mikä on lopullinen idea.

    Innovointi vaatii paljon työtä ja olet jo hyvässä vaiheessa, mutta silti on vielä tehtävää. Seuraavissa vaiheissa on kyse idean kirkastamisesta ja sen testaamisesta käytännössä sekä toivottavasti jossain kohtaa myös idean toteuttamisesta.

    Tehtävä 21

    • Valitse kaikista edellisistä ideavaihtoehdoista se, mihin olet eniten tyytyväinen ja mihin uskot eniten.
    • Kirjoita ideasi Miroon (tehtävät/tehtävä 21). Kappale tekstiä riittää tässä vaiheessa.
    • Voit jo hahmotella idealle esimerkiksi nimeä, mutta varsinainen työstäminen tapahtuu seuraavassa vaiheessa.

    Paketointi

    Onneksi olkoon! Sinulla on nyt yksi idea, jonka parissa työskentelet loppuun asti. Vielä pitäisi kuitenkin miettiä tuota ideaa ja katsoa, syntyykö siihen uusia oivalluksia, mitä siinä on korjattavaa tai muutettavaa.

    Mirosta löytyy canvas, jonka tarkoituksena on auttaa tässä muovaamisprosessissa. Täytä Mirosta löytyvä canvas-pohja ja pohdi, syntyikö sen pohjalta jotain uutta, mitä tulisi ottaa huomioon.

    Kirjoita tämän pohjalta ideasi muistiin Miroon (tehtävät/tehtävä 22).

    Prototyyppi

    Tarvikkeet: Riippuen siitä, mikä ideasi on, tarvikkeina voi olla esim. pahvia, teippiä, tusseja, fläppipapereita, tietokone/puhelin, sakset, piippurasseja, Lego-palikoita tai muovailuvahaa. Löydät listaukset erilaista verkkopohjaisista työkaluista tämän sivun alalaidasta.

    Uutta palvelua, menetelmää tai tuotetta kehitettäessä on tärkeä tehdä prototyyppi, jolla voidaan lähteä testaamaan omaa ideaa käyttäjillä. Yleensä proton rakennusvaiheessa tuote vielä kehittyy, mutta sitäkin tärkeämpi asia on saada palautetta ideasta prototyypin pohjalta. Niinpä proto rakennetaan siitä lähtökohdasta, että pystytään saamaan käyttäjäkokemusta ja palautetta.

    Tehtävä

    Valmista protyyppi niin, että kohderyhmän edustajalle käy selkeästi ilmi tuotteen käyttökokemus, eli että hän voi testata tuotteen ominaisuuksia. Mikäli ideasi on esimerkiksi applikaatio, voit tehdä protoa tai piirtää ja leikata sitä paperille.

    On tärkeää valmistaa mahdollisimman konkreettinen proto, eli jos ideasi on vaikka palvelutiski, niin askartele pahvista sellainen. Konkreettisemmalla protolla on mahdollista saada konkreettisempia kehitysideoita ja palautetta.

    Testaus ja muokkaus

    Nyt kun idea ja proto ovat valmiina, on aika lähteä testaamaan tuotetta käytännössä. Tuotteen testaaminen voi tapahtua niin, että joko ohjaat testitilannetta tai annat testin tekijän toimia omatoimisesti ja vain havainnoit hänen tekemisiään. Mieti, kumpi sopii sinun protollesi paremmin.

    Aiemmin on määritelty kohderyhmä ja nyt on hankittava kohderyhmän mielipiteitä, käyttökokemuksia, kehitysideoita ja heittäydyttävä kritiikin vastaanottajaksi.

    Jalkaudu siis nuorten kokoontumispaikkoihin, kohtaa heitä netissä, testauta ideaa käytännössä, kysy työkavereilta, eli nyt kohdataan idean oikeaa kohderyhmää.

    Jos teet Innoboksia ryhmässä, ennen testausta on hyvä miettiä rooleja: kuka kerää palautetta, kuka esittelee idean jne. tai jakaudutteko testaamaan erilaisiin ympäristöihin?

    Kokoa saamasi käyttäjäkokemukset ja palautteet yhteen. Millaisia kysymyksiä testaajilta nousi, epäilivätkö he jotain asiaa? Halusivatko idealta jotain enemmän? Mikä oli erittäin hyvää? Miettikää, mitkä palautteet vievät ideaasi eteenpäin ja muokkaa sisältöjä niiden mukaan.

    On hyvä muistaa, että kehittämisessä on tärkeää kokeilla ideasi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja mahdollisimman usein. Tällöin sen korjaaminen ja muokkaaminen sekä kehittäminen on helpompaa. Mikäli teet idean valmiiksi ja testaat vasta sitten, on vaarana että se menee täysin kohderyhmän tarpeiden ohi. Tutustu lisää aiheeseen lukemalla lyhyt esittely MVP teoriasta.

    Valmiin konseptin kirjoitus

    Viimeistä viedään.

    Olet päässyt innovoinnissa viimeiseen vaiheeseen, ja nyt on tarkoitus paketoida idea konseptiksi. Tämä vaihe helpottaa idean käytäntöön saamista. Konseptipaperilla on mahdollista esitellä idea esimerkiksi esimiehille, työkavereille tai mahdollisille rahoittajille.

    Aikaisemmissa kohdissa olet jo kirjoittanut idean ylös ja tehnyt prototyyppejä sekä testejä. Kokoa nyt kaikki opit, oivallukset sekä kokemukset ja kirjoita idean viimeinen kuvaus. Mieti jo valmiiksi, kuka on se henkilö tai taho, jolle yrität ideaasi myydä. Tässä kohtaa on hyvä katsastaa, löytyykö jostain muualta vastaavanlaista toimintaa ja hyödyntää heidän kokemuksiaan idean aukikirjoittamisessa.

    Tässä kannattaa panostaa kirjoittamiseen, jotta ideasi olisi sellaisessa muodossa, että kuka tahansa saisi paperin luettuaan riittävän hyvän käsityksen siitä, mitä olet tekemässä. Tämä kuvaus on myös hyvänä apuna esimerkiksi siinä tilanteessa, että päädyt hakemaan ideallesi rahoitusta.

    Huomio kuvausta kirjoittaessa muun muassa seuraavat asiat:

    • pitkän tähtäimen vaikutukset
    • monistettavuus
    • kustannukset ja muut resurssit (henkilöt, tilat, tarvikkeet ja välineet)
    • vastaako konsepti organisaationne tavoitteita
    • toteutusaikataulu
    • vastuunjako
    • mahdolliset yhteisstyökuviot
    • nuorten osallisuus
    • toiminnan kuvaus (tavoitteet ja käytännön toimet, tulokset).

    Lähetä ideakuvaus myös Verkeen, osoitteeseen info@verke.org. Voit toimittaa kuvauksen kirjallisena tai vaikkapa videomuodossa. Valmiin kuvauksen lähetettyäsi toimitamme sinulle diplomin osallistumisesta Innoboksin käyttöön.

    Myynnin harjoittelu

    Innoboksin avulla syntyneet innovaatiot voivat olla monenlaisia, suuria tai pieniä. Osa vaatii rahallista panostusta ja osa on toteutettavissa pelkällä aikaresurssoinnilla. Jotkut ideat voivat olla sellaisia, että niitä pitää viedä aktiivisesti eteenpäin omassa organisaatiossa ja saada päättäjät innostumaan, kun taas osa ideoista ei vaadi sen kummempaa hissipuhetta. Eteen voi kuitenkin tulla tilanteita, missä ideasta pitää kertoa ulkopuolisille tai muille tahoille, ja tästä syystä viimeisenä harjoituksena on konseptin myyminen.

    Tehtävä

    • Valmistele ideasta powerpoint-/keynote-esitys.
    • Tarkista, että proto on päivitetty idean mukaiseksi.
    • Kertaa hissipuhe.
    • Kannattaa valmistella pari eripituista esitystä, esimerkiksi 90 sekuntia, 5 min ja 15 min.

    Nyt sinulla on valmis idea, joten on aika lähteä tekemään konkreettista suunnitelmaa sen eteenpäin viemiseksi. Mikäli tuntuu, että tarvitset apua jatkokehittämiseen, niin me Verkessä autamme mielellämme.

    Palaute

    Työkaluja

    Sivustoja prototyypin rakentamiseen

    Näillä työkaluilla voit rakentaa ideastasi mobiilisovelluksen. Työkalujen käyttö ei vaadi ohjelmointia, logiikka perustuu sovelluksen rautalankaversion rakentamiseen. Näiden avulla on helppo kokeilla ja testata, onko sovelluksen idea toimiva.

    Kyselytyökaluja

    Idean testaamisessa voi olla avuksi tehdä kyselyitä kohderyhmälle. Näiden maksuttomien työkalujen avulla voit luoda helposti omia kyselyitä. Idean testaaminen ja tausta-aineiston kerääminen on tärkeää onnistuneen tuotteen luomiseksi.

    Kuvapankkeja

    Visualisuuteen panostaminen kannattaa. Oli kyseessä sitten idean esittely päättäjille tai idean prototyypin testaus, niin laadukkaalla visuaalisuudella on merkitystä. Näistä kuvapankeista löytyy maksuttomia kuvia moneen lähtöön.

    Työkaluja verkkosivun rakentamiseksi

    Mikäli idea edellyttää verkkopalvelua, voi näiden työkalujen avulla rakentaa yksinkertaisesti ja nopeasti verkkosivun. Ennen lopullisen tuotteen tekoa on hyvä tehdä MVP ja testata idean toimivuutta.

    Tilastoja ja tausta-aineistoa

    Tilastoja Suomesta ja maailmalta. Näitä kannattaa käyttää hyödyksi, kun halutaan vaikka hissipuheiden tueksi tilastoja.

    Minimum Viable Product (MVP)

    MVP on lyhennys sanoista “Minimum Viable Product”, vapaasti suomennettuna “pienin julkaisukelpoinen tuote”. MVP ei nimittäin nimestään huolimatta aina tarkoita tuotetta. Se voi olla myös palvelu tai konsepti. Innovoinnin yhteydessä on hyvä testata ideaa MVP-periaatteiden mukaisesti.

    On turhaa lähteä rakentamaan suoraan täysin valmista asiaa ja todeta lopuksi, että idea ei ollutkaan toimiva. On paljon parempi rakentaa ensin mahdollisimman yksinkertainen, mutta toimiva versio asiasta ja testata sillä idean toimivuutta. Tämän jälkeen kannatta hieman kehittää ideaa ja vasta useiden testausten jälkeen voi luoda ”täysin” valmiin tuotteen.

    Katso oheiselta videolta, mitä MVP tarkoittaa auto-esimerkin avulla selitettynä:

      Hissipuhe

      Osa innovointiprosessia on kyky kertoa omasta ideasta lyhyesti ja myyvästi muille. Hyvä hissipuhe saa kuulijan kiinnostumaan ja innostumaan sekä haluamaan lisätietoa asiasta.

      Hissipuhe saa kestää korkeintaan 90 sekuntia ja sen aikana tulisi tulla ilmi kaikki tarpeellinen tieto ideasta. Muista harjoitella hissipuhe kunnolla ennen kuin esiinnyt julkisesti. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota esityksen kestoon ja selkeyteen.

      • Mikä on se ongelma tai haaste, johon ratkaisua tarjotaan?
      • Keitä ongelma koskee?
      • Mikä on ratkaisu?
      • Mitä hyötyä ratkaisusta on niille, joita esitetty ongelma koskee?

      Oheisella videolla on esitelty muutamia erilaisia tapoja esitellä omaa ideaa.

      Hieman pidempi video siitä, millainen on hyvä hissipuhe ja miten se rakennetaan.

      Linkkejä:

      Ladattavat tiedostot

      • Kortit FI / EN / SWE
      • Tehtävävihko FI / EN / SWE
      • Canvas FI / EN / SWE
      • WOW, yhdistelmä ja vaikutus -harjoitukset FI / EN / SWE
      • Jana -harjoitus FI / EN / SWE
      • Lootus -harjoitus FI / EN / SWE
      • Arviointilomake FI / EN / SWE
      • Muokattavat InDesign tiedostot

      Tilaa Innoboksi

      Verken sivujen kautta voit tilata fyysisen Innoboksin työpaikkallesi.